Ga naar de inhoud

‘Toekomstig wonen en zorg begint nu’

Transitieteam Vorden (zorgverleners van onder andere Buurtzorg Vorden, Sensire, Gezondheidscentrum Vorden) verzorgen in het Kulturhus een grote campagne om de inwoners te informeren en meer bewust te maken rondom de thema’s Wonen, Zorg en Welzijn. De campagne ‘Toekomstig wonen en zorg begint nu’ is voor alle inwoners van Vorden en omstreken, ook de jongere senioren (55+), hun kinderen en mantelzorgers zijn van harte welkom. De eerste bijeenkomst op 5 maart trok veel geïnteresseerden. Deze avond krijgt een vervolg op 2 april, 14 mei en 25 juni (telkens van 19.30 tot 21.00 uur). De volgende thema’s komen dan aan de orde: ‘hoe ziet toekomstig wonen eruit’, ‘de toekomst van de zorg is thuis’ en ‘de rol van de gemeente’. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk.

In een mensenleven wordt veel nagedacht over de toekomst en een weg uitgestippeld: school, partner, kinderen, een huis, werk, een eigen bedrijf, pensioen. Alleen na dat laatste stokt het. Hoewel velen na hun 65ste nog zeker tien tot twintig zeer levenslustige jaren voor de boeg kunnen hebben, denken weinig mensen na over hoe ze dat willen doen. En al helemaal niet over de periode dat ze in een meer zorgafhankelijke situatie komen. Men laat het vooral gebeuren: ‘ik zie wel’, en is vaak niet voorbereid.

Noaberschap
Het begint te veranderen. De jongere senioren zijn zich ervan bewust dat het huidige zorgstelsel in kwaliteit en kwantiteit in de toekomst niet meer vanzelfsprekend is. Vele van de oudere senioren merken dat nu al. Steeds vaker ontstaan initiatieven om samen met andere leeftijd- of buurtgenoten een soort zorgsysteem op te zetten, zodat op elkaar kan worden teruggevallen als dat nodig is. Voorbeelden hiervan zijn buurtkamers, kleine woon- zorgprojecten, hofjeswoningen, zorgcoöperaties, buurt-appgroep en ruildiensten.

Het kunnen geven en vragen van burenhulp wordt steeds belangrijker. Het ouderwetse noaberschap waar men in de Achterhoek in sommige (buiten)gebieden nog mee bekend is.

Niet afwachten
Het is hoog tijd om bewust worden om veel vragen te stellen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Voor de oplossingen zal men steeds meer moeten samenwerken. De tijd van achteroverleunen en afwachten tot de overheid en zorginstellingen het voor ons gaan regelen is echt voorbij. In verschillende gemeenten in Nederland zijn de afgelopen jaren initiatieven ontwikkeld om samen beter voor elkaar te zorgen. Hiervan kunnen we leren.

Voorbereid op vergrijzing
De vergrijzing is geen ouderenprobleem, maar een breed maatschappelijk vraagstuk. Op tal van terreinen zullen de effecten merkbaar zijn. Te denken valt aan woningbouw, zorg en ondersteuning, leefomgeving, vrijwilligerswerk, onderwijs, mobiliteit. Kortom de urgentie is groot om collectief en individueel goed voorbereid te zijn op de gevolgen van de sterk toenemende vergrijzing.

Opgeven kan door een bericht te sturen naar transitieplanvorden@gmail.com of te bellen naar 06 – 29224778. Belangstellenden die op 5 maart aanwezig waren en zich nog niet opgegeven hebben voor de volgende bijeenkomst op 2 april, worden gevraagd dit alsnog te doen.