Nieuwsbrief september 2017.

Een nieuw seizoen: welkom!

Beste lezers,

We zijn inmiddels al begonnen met een nieuw seizoen. Na een welverdiende vakantie heeft Boudewijn alles weer opgestart. De meeste gebruikers hebben al weer gebruik gemaakt van onze faciliteiten. Ook dit seizoen worden nodige de onderhoudswerkzaamheden gerealiseerd.

Onze Programma Commissie heeft inmiddels een gevarieerd en interessant programma samengesteld. Kultuur, voor ieder wat wils. In deze nieuwsbrief treft u een groot deel daarvan aan. Kijk voor het laatste nieuws altijd op onze website onder het kopje agenda:

https://kulturhusvorden.nl/home/agenda

Veel leesplezier en geniet van alle evenementen.
Bestuur Kulturhus Vorden

Derde donderdag van elke maand: Filmavond in het Kulturhus

Filmavonden

Voor wat betreft de Filmavond: Bibliotheek Vorden en Het Kulturhus hebben er voor gekozen om GEEN reclame voor de films in de media te maken. Dit is kostenbesparend vanwege rechten etc. Wel is het dan toegestaan om in de bibliotheek van Vorden aan te kondigen welke film er vertoond gaat worden. Daar vindt u ook het complete overzicht voor dit najaar. De avonden starten in september en beginnen om 20.00 uur in Het Kulturhus.

Vraag gerust in de bibliotheek of bij het Kulturhus welke film er vertoond gaat worden. U kunt zich ook abonneren op een nieuwsbrief. Hierin wordt aangegeven, welke films er vertoond gaan worden.

Kaartjes kosten €5,--  en zijn te koop in bibliotheek Vorden of op de avond zelf in het Kulturhus.

Adresgegevens bibliotheek:

Bibliotheek WestAchterhoek
Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden

Elke vrijdag/zaterdag: Museum voor Achterhoekse Schilderkunst

Museum voor Achterhoekse Schilderkunst

Dit is een museum voor beeldende kunst. De kerncollectie bestaat uit werk van Achterhoekse kunstenaars van rond 1890 tot heden, de laatste honderdvijfentwintig jaar. Het museum is een particulier initiatief en werd geopend op 7 april 2017. Het is ondergebracht in het Kulturhus in Vorden. Er wordt een aantal tentoonstellingen per jaar georganiseerd.

De collectie – rond de tweeduizend werken – is eigendom van de Stichting Zutphense Kunst Collectie en omvat werk uit vrijwel alle stijlperioden van het eind van de negentiende eeuw tot nu.

www.masvorden.nl

15 oktober: Bokbiermiddag

Bokbiermiddag

Langzaam wordt het s'avonds weer eerder donker, de zon verdwijnt elke dag weer eerder achter de horizon, het gure weer zal langzaam haar intrede doen, het wordt weer koud en nat buiten, het buiten zitten zal weer een jaar op zich laten wachten....we moeten ons weer binnenshuis gaan vermaken, de droge worst en de oude kaas komen weer op tafel...ja, ondanks de mooie nazomer gaat de herfst langzaam het seizoen overnemen, de bladeren gaan verkleuren...net als het Bokbier van Grolsch, zullen ze binnenkort bruin worden...maar ze houden het karakter, het karakter van vol en onstuimig, net zoals de unieke smaak van Grolsch Bokbier, dat willen we wederom met jullie delen, een perfect getapt bokbiertje....oude kaas...droge worst...en de muzikale noot van de band BEWARE, een bult gezelligheid, zorg dat je erbij bent, zondagmiddag 15 oktober vanaf 15.00 uur, eerste bokbiertje is uiteraard weer van het huis, het glas mag je meenemen(zolang de voorraad strekt), we maken er weer een super gezellige middag van, dit mag je als bierliefhebber niet missen!!!(er zijn natuurlijk ook andere bieren verkrijgbaar)

21 oktober: S.H.U.R.T

S.H.U.R.T.

Voor echte rock 'n roll staat zaterdagavond 21 oktober rock-pop coverband S.H.U.R.T. voor de tweede keer op het podium. Naast bekende klassiekers van hun rockhelden, werpt de band zich op als vertaler van pop-nummers, echter overgoten met een zeer vette S.H.U.R.T. saus. Denk dan onder andere aan Adèle, Cindy Lauper, Pink Floyd, Donna Summer, Chris Isaac, Dusty Springfield, Armin van Buren, enzovoort.
Alweer een avond 'uut in 't Kulturhus'. Op deze avond staan de deuren open voor publiek, maar let wel: vol=vol.

28 oktober: Boh Foi Toch

Boh Foi Toch

Die eerste keer op het podium van het Kulturhus beviel zo goed dat het weinig moeite koste de band over te halen vaker een optreden te verzorgen.

Waar Boh Foi Toch verschijnt ontstaat een gezellig feestje aangezwengeld door de aanstekelijke muzieksoorten bestaand uit cajun, zydeco, Tex-Mex en een vleugje rock en roll. Zingend in het Achterhoeks dialect voelt het bij ieder optreden als thuiskomen. Dit werd ook bewezen tijdens de Zwarte Cross waarbij de band het publiek mocht opwarmen voor de laatste festivaldag. Wie het publiek daar wakker weet te krijgen, zal geen probleem hebben om het publiek wakker te houden en met de voetjes van de vloer te krijgen in Vorden. Dus onder het moto 'uut in 't Kulturhus' staat Boh Foi Toch zaterdagavond 28 oktober op het podium.

Kaarten kosten 10 euro en zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Bruna Vorden of het Kulturhus Vorden, beiden aan de Raadhuisstraat.

5 november: Bijzonder Bewust Beurs.

Bijzonder Bewust Beurs

Op zondag 5 november (11-16 uur) vindt voor het vierde jaar de Bijzonder Bewust Beurs plaats in het Kulturhus in Vorden (Raadhuisstraat 6).

Tijdens deze kleinschalige, gezellige beurs laten meer dan 30 deelnemers u graag kennismaken met hun alternatieve, spirituele of wellness praktijken of producten. Een greep uit het aanbod: numerologie, dierenhomeopathie, Bachbloesemtherapie, edelsteentherapie, quantum touch, …

U kunt fairtrade producten proeven, zoals honing, raw food en biologische groente; er is van alles te koop: sieraden, edelstenen, etherische olie, zeepjes, kruidenthee en boeken en u kunt kennismaken met o.a. aurafotografie, healing en reading, tenen lezen, handlezen of magnetiseren.

Bovendien worden er gratis kadootjes weggegeven.

De entree is € 3,--. U bent van harte welkom!

Voor meer informatie, o.a. over de deelnemers van dit jaar: www.bijzonderbewust.nl

11, 17 en 18 november: Revu Jong Gelre

Momenteel wordt en nog druk gerepeteerd, maar in november is het weer zover. Dan gaat de revue van Jong Gelre Vorden Warnsveld in première. De revue staat al jarenlang garant voor een spetterende combinatie van zang, dans en toneel. Ongeveer 70 leden van Jong Gelre in de leeftijd van 16 tot ± 30 jaar geven samen uitvoering aan de revue. Naast de toneelspelers, zangers en dansers helpen ongeveer 30 jongeren achter de schermen mee om alles in goede banen te leiden.

7 december: Op weg naar Kerst in het Kulturhus

Op  weg naar Kerst in het Kulturhus

Een avond om langzaam in de Kerstsfeer te komen.

Met medewerking van Rita en Wendy, het Popkoor Zutfun en het Koper ensemble van de Harmonie Vorden.

26, 27 en 28 januari: Ode Aan Vorden

Ode aan Vorden

Vorden - Dat mag je zeggen over de film 'Ode aan Vorden' die in januari 2018 wederom vertoond wordt. 

Het begon bij Fons Rouwhorst, de Vordense maker van tientallen films en klank-beelden. Wat zou het mooi zijn ook ons eigen dorp eens in een film vast te leggen, dacht hij:

"We wonen in een prachtig dorp. Een uniek dorp zelfs. Want waar vind je zoveel oude kastelen en mooie boerderijen, prachtige en gaaf bewaarde landgoederen en buurtschappen bijeen? Met gebruiken van vroeger als het leggen van een liefdesknoop in een takje en het 'noaberschap', het helpen van elkaar. Landschappen met enken en essen waar jaarlijks duizenden toeristen van komen genieten. Een dorp ook met een boeiend verleden. Met een natuur waar ijsvogels en steenuilen zich nog thuis voelen. Als je dat alles in beelden vastlegt dan komt Vorden tot leven en ga je ons dorp nog meer waarderen", aldus Fons.

Met zijn enthousiasme stak hij andere vakgenoten aan.

https://www.facebook.com/odeaanvorden/

17 februari: The Nightstars

The Nightstars

The Nightstars, een sixtiesband die garant staat voor een veelzijdig jaren 60 programma. Het spreekt voor zich dat vele hits uit de roemruchte zestiger jaren de revue passeren, maar The Nightstars zouden The Nightstars niet zijn als zij niet ook zijpaden bewandelden. Want daar liggen maar al te vaak prachtige juweeltjes te flonkeren die andere bands vreemd genoeg dikwijls laten liggen.

De jaren 60 werden niet alleen maar gekleurd door artiesten uit Amerika en Engeland, ook andere landen bepaalden in belangrijke mate de sound of the sixties. We hoeven Adamo maar te noemen en iedereen zegt: ‘Vous permettez, monsieur’. Van Drafi Deutscher is ‘Marmor, Stein und Eisen bricht’ een klassieker geworden en velen krijgen warme gevoelens bij het horen van een Griekse sirtaki door het Trio Hellenique. Het leeuwendeel is echter voor groepen als Procol Harum, Tremeloes, Fortunes, Marmalade, Moody Blues e.a. The Beatles en The Bee Gees worden uitgelicht in een extra special.

Dit boeket van verschillende muziekstijlen blijkt al jarenlang een succesformule van The Nightstars, die tot op heden in bijna dezelfde bezetting spelen als in de jaren 60, alleen de drummer is niet van het eerste uur. De bandleden hebben naast deze band ook hun sporen verdiend in andere formaties waaronder Teach In, Buffoons, Arsis, Roamers en Algerak.

www.thenightstars.nl

---