Nieuwsbrief november 2016.

Welkom door onze voorzitter Reinier Gosselink

Beste lezers,

Het is bijna kerstmis. Tijdens het kerstfeest vieren wij de geboorte van het kindeke Jezus. Kerstmis staat in het teken van de vrede, de liefde, vreugde en geluk. In het Kulturhus zien we de mensen dagelijks genieten van de gezelligheid, even uit de dagelijkse sleur, gezellig met goede vrienden je hobby uitoefenen en het allerbelangrijkste: Er gewoon voor elkaar zijn. Het Kulturhus is voor veel mensen een uitlaatklep. Een plek om te ontmoeten en samen te zijn. Het kerstfeest is dat ook. Een feest met familie en vrienden. Een tijd om terug te kijken op het jaar 2016 en na te denken over 2017. Onder het genot van een heerlijk diner en een bijpassend drankje.

Ook een moment om Boudewijn en alle medewerkers, vrijwilligers en bestuursleden te bedanken voor hun bijzondere en liefdevolle inzet in 2016. Zij hebben een fantastische klus geklaard. 

Bedankt allemaal ! 

Voor nu wensen wij iedereen een mooi en warm kerstfeest, een veilige oudejaarsavond en een prachtig 2017 ! Wij - bestuur, beheerder en medewerkers - staan ook in 2017 weer voor u klaar, zodat u ook dan weer samen uw hobby of uw beroep in het gezellige Kulturhus uit kunt oefenen.

Namens bestuur en beheerder van de stichting Kulturhus Vorden, 
Reinier Gosselink, voorzitter

Derde donderdag van elke maand: Filmavond in het Kulturhus

Filmavonden

Voor wat betreft de Filmavond: Bibliotheek Vorden en Het Kulturhus hebben er wel voor gekozen om GEEN reclame voor de films in de media te maken. Dit is kostenbesparend vanwege rechten etc. Wel is het dan toegestaan om in de bibliotheek van Vorden aan te kondigen welke film er vertoond gaat worden. Daar vindt u ook het complete overzicht voor dit najaar. De avonden beginnen om 20.00 uur in Het Kulturhus.

Vraag gerust in de bibliotheek of bij het Kulturhus welke film er vertoond gaat worden. U kun zich ook abonneren op een nieuwsbrief. Hier wordt aangegeven, welke films er vertoond gaan worden.

Kaartjes kosten €5,-  en zijn te koop in bibliotheek Vorden of op  de avond zelf in het Kulturhus.

Adresgegevens bibliotheek:

Bibliotheek WestAchterhoek
Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden

1 januari: Fire Cracker Party

Fire Cracker Party

Fire Cracker Party. Een oud en vooral Nieuw feest: Voor iedereen die niet vroeg naar bed wil !!!! Aanvang: 00:30. Einde 05:00


Voor meer informatie: https://www.facebook.com/firecrackerparty

21 januari: Brook Duo - Heimwee Theater Tour

Brook Duo

Met deze streekproductie wil het Brook Duo een ode brengen aan hun voorouders en hun trots en dankbaarheid tonen aan de streek met haar bewoners.

Met veel nostalgie, humor, serieuze verhalen en herinneringen aan zijn opa en oma zal Gert Jan Oplaat u meenemen naar zijn ‘afkomst’.

De verhalen worden afgewisseld met beelden, via de moderne toverlantaarn, van vroeger tot nu en natuurlijk zingt hij vele bekende Brook Duo liedjes samen met Hennie Tijink.

De tour zal een feest van herkenning zijn met een lach en een traan.

Klik hier om een titel of tekst toe te voegen.

27 en 28 januari, 4 februari: Ode Aan Vorden

Ode aan Vorden

Vorden - Dat mag je zeggen over de film 'Ode aan Vorden' die vrijdagavond 27 januari 2017 in première gaat. Een sympathiek project wordt dan realiteit. Het is een project van een aantal inwoners van Vorden om hun dorp tot leven te brengen in een boeiend kijk- en luisterspel. Zij bundelden hun kennis van het filmvak om van dit 'loflied op Vorden' een interessante documentaire te maken. En de bezoeker straks een onvergetelijke avond te bezorgen.

Het begon bij Fons Rouwhorst, de Vordense maker van tientallen films en klank-beelden. Wat zou het mooi zijn ook ons eigen dorp eens in een film vast te leggen, dacht hij. "We wonen in een prachtig dorp. Een uniek dorp zelfs. Want waar vind je zoveel oude kastelen en mooie boerderijen, prachtige en gaaf bewaarde landgoederen en buurtschappen bijeen? Met gebruiken van vroeger als het leggen van een liefdesknoop in een takje en het 'noaberschap', het helpen van elkaar. Landschappen met enken en essen waar jaarlijks duizenden toeristen van komen genieten. Een dorp ook met een boeiend verleden. Met een natuur waar ijsvogels en steenuilen zich nog thuis voelen. Als je dat alles in beelden vastlegt dan komt Vorden tot leven en ga je ons dorp nog meer waarderen", aldus Fons. Met zijn enthousiasme stak hij andere vakgenoten aan.

Samen zijn ze bezig vele uren te besteden om al het moois dat Vorden heeft te bieden, vast te leggen in beelden en kundig tot een geheel te monteren. Ondersteund met prachtige muziek, die grotendeels tot stand is gebracht door Vordense muzikanten. Misschien denkt u: 27 januari volgend jaar, de dag van de première van de film 'Ode aan Vorden'. Die datum is nog héél ver weg. Toch is er al één inwoonster van onze gemeente die heeft toegezegd deze datum tijdig in haar agenda vast te leggen. Namelijk burgemeester Marianne Besselink. Oud radio- en tv presentator Arie Ribbers zal een bijdrage leveren tijdens de première.

Maar daarnaast is het ook goed te weten dat nu al een team mensen enthousiast bezig is dit project te realiseren. Er worden het hele jaar door opnamen gemaakt die kundig tot een boeiende, avondvullende documentaire worden gemonteerd. Zo zijn er afspraken met een aantal Vordense muziekgroepen, zoals Harmonie Vorden, het kinderkoor van Maartje Epema, het koor 'Inspiration', circa 35 Vordense zangers/zangeressen. Ze vertolken in het 'Museum voor Heiligenbeelden' op de Kranenburg binnenkort een tweetal prachtige nummers, het voor ons landelijke dorp heel toepasselijke 'Dauw over de velden' en het ook bij de jongeren populaire 'Kyrie' van de Argentijn Ariel Amirez. Ook die opnamen worden in de film verwerkt. En dan is er ook de medewerking van songwriter Stef Woestenenk die na een wandeling door Vorden werd geïnspireerd voor het schrijven (en zingen) van het nummer 'Tied', dat hij samen met zijn band, binnenkort gaat opnemen in de studio.

Natuurlijk heeft ook de Vordense troubadour en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink zijn medewerking toegezegd. Met zijn warme stem, die vele emoties kan oproepen, verbindt hij de verschillende delen van de film tot één geheel. Rustgevend, enthousiast makend of informerend. Gery maakt er een hartverwarmend verhaal van.

En zo wordt door een groot aantal mensen meegewerkt aan dit project. Met recht een documentaire over Vorden en voor Vordenaren. En ook voor de mensen die als toeristen in het zomerseizoen straks weer onze gasten zijn en dan ook zullen kunnen genieten van deze 'Ode aan Vorden'. 

(Bericht in Contact)

https://www.facebook.com/odeaanvorden/

Fons Rouwhorst: een persoonlijk bericht.

Kulturhus: ideale plek voor het vertonen van de filmdocumentaire! 

Vier jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven van de blauwdruk (script) voor de documentaire over Vorden. De blauwdruk beschrijft alles wat er straks te ‘zien’ en te ‘horen’ is in de film tot in het kleinste detail. Ik stelde als doel tijdens het schrijven van het script om een zo breed mogelijk tijdsbeeld te maken van dit mooie dorp. Daarbij ging ik op zoek naar de historische, landschappelijke en sociale factoren waardoor de Vordense gemeenschap zo bijzonder is. 

Ik ben geboren in Zieuwent, een klein dorpje onder de rook van Lichtenvoorde. Naast min werk bij AOC-OOST in Doetinchem heb ik als passie filmen en fotograferen. In 1978 heb ik samen met een aantal filmhobbyisten een documentaire gemaakt over Zieuwent. Ik heb iets met dorpen, meer dan met een stad; in de dorpen en buurtschappen vind je de wereld in een notendop. Hoe we met elkaar omgaan zie je duidelijker op het platteland dan in de stad. Daar zijn die minimechanismen toch waziger dan in de minimaatschappij van een dorp of een buurtschap. Een mooi voorbeeld; de integratie in 1992 van de asielzoekers in Kranenburg.  

De wereld waarin we nu leven is het product van menselijk handelen. Dat laat sporen na. We hopen dat dit document “Ode aan Vorden” sporen nalaat voor de komende generaties. Het is mooi om de film na vijf of tien jaar terug te zien. Dan zie je wie er destijds allemaal aan de film hebben deelgenomen, hoe ze er toen uitzagen en hoe de Vordense gemeenschap en buurtschappen zich manifesteerden. Hoe snel en vertrouwd het is wanneer elementen veranderen, verschijnen of verdwijnen in het dorp. Denk maar de telefooncel, hoe snel raak je eraan gewend dat hij er niet meer staat!  Op deze manier geef je het document een cultureel-historische waarde’. 

Namens de filmcrew wensen we iedereen veel kijkplezier!

18 februari: The Nightstars met Echoes of the Sixties.

The Nightstars: Pop- amusement en showorkest 1966 – heden. Ontstaan op het Twents Conservatorium Enschede.

Bezetting: Bert Baarslag, Gerard Keizer, Martin Robers, Hans Sullewsky, Ard Weeink, Koos Wiekenkamp.

Grootste hits uit de 60 er jaren live gespeeld.
o.a: The Beatles, Bee Gees, Fortunes, Love Affair, Procol Harum, Moody Blues, Herp Alpert and the tyuana Brass, Tremeloes, Santana, Rolling Stones, Barry Ryan enz.
Eveneens Duitse (Hazy Osterwald,Drafi Deutscher ) Franse (Adamo, Gilbert Becaudè, Dalida, Michell Delpech) Nederpop (Boudewijn de Groot, Peter Koelewijn, Rob de Nijs) songs die inmiddels de Cult Status hebben bereikt. Kom kijken- luisteren- dansen (op/naar) muziek uit de roemruchte jaren 60 en begin 70.

 

25 maart: Laatste nieuws. Bökkers treedt op in Vorden!!!

Op zaterdagavond 25 maart komt Bökkers naar het Vordense Kulturhus voor een geweldig feest! 

Deze rockformatie uit Salland speelt de laatste jaren alle feesten, festivals en grote poppodia door het gehele land he-le-maal plat! Met eigen nummers, aanstekelijke teksten gezongen in het Sallandse dialect en pure rock ’n roll, weten ze met ieder optreden ‘onrust in de kudde’ en feest te creëren. 

Met een verleden bij verschillende (inter)nationale bands waaronder Jovink, 16Down en Soundsurfer, kunnen de rockers bogen op een jarenlange ervaring wat betreft live optredens. En dat is te merken. Iedere keer weer brengen deze vier onvermoeibare heren een geweldige show, die bol staat van het spektakel en de sfeer. Pure rock ’n roll waarbij de planken van het podium krullen en het gegarandeerd een groot feest wordt.

 

Bökkers, met als voorprogramma de Vordense Rockband met Billy-randje Stike, komt op 25 maart naar het Kulturhus in Vorden, zorg dat je er bij bent! 

Kaarten à €15,= zijn binnenkort verkrijgbaar voor meer informatie check www.kulturhusvorden.nl 

---